A művészet és a funkcionális formatervezés metszéspontján található az Artek. A legendás gyártó utazó kiállításának a POINT PEST bemutatóterem aulája ad otthont 2022. november 24. és 2023. január 20. között, nyitvatartási időben.

Az Artek-et 1935-ben alapította Helsinkiben négy fiatal idealista: Alvar és Aino Aalto, Maire Gullichsen és Nils-Gustav Hahl. Közös céljuk bútorok értékesítése és a modern életkultúra népszerűsítése kiállításokkal és egyéb oktatási eszközökkel. Ma az Artek finn mesterek és vezető nemzetközi tervezők által készített bútorokat, világítást és kiegészítőket vonultat fel, amelyeket a letisztultság, a funkcionalitás és a költői egyszerűség jellemez. Alapítóinak radikális szellemében az Artek továbbra is új utakat tör a design, az építészet és a művészet metszéspontjában.

Az Artek 2015-ben ünnepelte a 80. évfordulóját. A kerek évszám és a Vitrával kötött új partnerség alkalmából az Artek „újra bevezetésre” kerül egy nagyobb, nemzetközi szinten. Mindezt egy utazó kiállítás keretein belül, szervezett módon közvetíti az Artek, ahol megismerhetik és megérthetik a látogatók a gyártó egyedi márkaidentitását, valamint legfontosabb termékeit.

A művészet és a technológia összefonódásában tevékenykedő Artek 1935 óta a modern formatervezési mozgalom és a populáris kultúra befolyásos szereplője. Az Artek termékeket a letisztultság, a funkcionalitás, a mindennapi használatra való alkalmasság és a költői egyszerűség jellemzi. 

Ez a kiállítás az Artek cégtörténetét és ideológiáját tükrözi és betekintést enged azáltal, hogy szövegekkel, képekkel, rajzokkal, anyagmintákkal kiegészítve mutatja be legfontosabb termékeit.

A termékek tematikus csoportokban/egységekben kerülnek bemutatásra gyártás, tervezők és felhasználási területek szerint. Az öt fő kategória a következőket foglalja magában: hajlított, rétegelt falemezes bútorok/Alvar Aalto; L alakú lábrészes modellek/Alvar Aalto; konzolos bútorok/Alvar Aalto; Finn mesterek alkotásai/Ilmari Tapiovaara, Yrjö Kukkapuro, Tapio Wirkkala; Kortárs tervezők/Konstantin Grcic, Ronan & Erwan Bouroullec. Ezeket kiegészítve megjelenik egy lounge részleg, az Artek világítótestek közül számos ikonikus darab, valamint a cégről és az alkotókról szóló kiadványok.

Alvar Aalto

A modern építészet egyik nagy mestereként ismert Alvar Aalto (1898-1976) a finnországi Kuortane városában született. Hosszú és termékeny karrierje során Aalto számos kulcsfontosságú közintézmény számára tervezett épületeket, valamint több társasház és magánház is fűződik a nevéhez. Az Artek egyik társalapítója, Aalto maradandó örökséget hagyott hátra.

Aalto építészetét finn jellegzetesség, erősen egyéni látásmód és meghitt, emberközpontú gondolkodásmód jellemzi. Építészeti gondolkodásmódját később a bútortervezésbe is tovább vitte. Első modern bútorát 1931-32-ben a finnországi paimiói tuberkulózis szanatórium számára készítették. Az Artek-et 1935-ben hozta létre, hogy piacra dobja és eladja a maga és felesége, Aino által tervezett bútorokat, világítótesteket és textíliákat, különösen a nemzetközi piacon.

Ilmari Tapiovaara

Ilmari Tapiovaara (1914-1999) korának egyik legnagyobb belsőépítésze és tervezője volt. Tapiovaara megragadta a finn identitás lényegét, és több tucat ikonikus tárgyat alkotott, amelyek a mai napig rendkívül népszerűek. 1937-ben diplomázott a helsinki Central School of Applied Arts Bútortervezési karán. Tanulmányai befejezése után Le Corbusier párizsi irodájában dolgozott asszisztensként, majd az Asko Oy művészeti igazgatója és tervezője lett.

Tapiovaara hosszú karrierje során nem volt hajlandó a hagyományos bútortervezés határain belül maradni. Érdeklődési köre éppoly széles volt, mint amennyire tehetséges, a faszobroktól a filmplakátokon és grafikákon át, a szaunakályháktól az evőeszközökig mindent alkotott. Felfedező észjárásával és kézműves lelkével mindig új megoldásokat keresett a mindennapi tárgyak tökéletesítésére.

Yrjö Kukkapuro

Az 1933-ban Viipuriban született Yrjö Kukkapuro az egyik nemzetközi szinten legnagyobb sikereket elért finn tervező. 1958-ban diplomázott belsőépítészként Helsinkiben, majd 1959-ben megalapította saját tervezőirodáját, a Studio Kukkapuro-t. A neves és díjnyertes tervezői munkák mellett Kukkapuro tanár, professzor és rektor is volt az 1960-as évektől az 1990-es évekig.

Kukkapuro leghíresebb tervezése a Karuselli szék, amelyet a The New York Times 1974-ben a világ legkényelmesebb székének nevezett. Számos múzeum állandó gyűjteményében szerepeltek alkotásai – többek között a New York-i MoMA, a londoni Victoria & Albert Múzeum és a Nemzeti Művészeti Múzeum Stockholmban. Kukkapuro több tucat egyéni és csoportos kiállításon állította ki munkáit szerte a Világon.

Tapio Wirkkala

Tapio Wirkkala (1915-1985) a finn iparművészet egyik úttörője volt, aki a második világháborút követő években szerzett nemzetközi elismerést. Ezt széles esztétikai látásmódjának és kifinomult kiállítási terveinek köszönhette. Tapio Wirkkala életében és művészetében egymásnak ellentmondó szempontok ötvöződnek. Egyaránt otthon volt külföldön, a nagyvárosokban és a lappföldi vadonban, ahol inspirációt és impulzusokat keresett a finn tapasztalatok legvalódibb aspektusaiban gyökerező fejlett tervezéséhez.

Konstantin Grcic

Konstantin Grcic (született 1965) a dorseti The John Makepeace Schoolban (Egyesült Királyság) kapott bútorasztalos képzést, mielőtt a londoni Royal College of Art-ban formatervezést tanult. Mióta 1991-ben Münchenben megalapította saját cégét, bútorokat, termékeket és világítást fejleszt vezető bútorgyártók számára.

Grcic a funkciót emberi terminusokkal határozza meg, a formai szigort humorral ötvözi. Minden termékét alapos kutatás előzi meg, valamint a technológia és az anyagok iránti szenvedélye jellemez. 

Munkássága során nemzetközi formatervezési díjakat kapott, és alkotásai megtalálhatók a világ legjelentősebb design múzeumainak állandó gyűjteményeként. Egyéni kiállításait a Boijmans Van Beuningen Múzeumban (Rotterdam, 2006), a Haus der Kunstban (München, 2006), a The Art Institute of Chicagoban (2009) és a Vitra Design Múzeumban (2014) mutatták be.

Ronan & Erwan Bouroullec

A párizsi székhelyű testvérek, Ronan (született 1971) és Erwan (született 1976) Bouroullec alkotják napjaink egyik legizgalmasabb tervezőcsapatát, akik számos vezető céggel működtek együtt a tervezés területén. Életművük a bútor- és terméktervezéstől, a textilfalrendszereken és az átfogó kollekciókon át a nagyszabású installációkig, építészetig és kísérleti projektekig terjed.

A Bouroullec testvérek három fő eszköze a vázlatkészítés, a modellkészítés és a fényképezés a gyakran időigényes tervezési folyamat során. Mindketten folyamatosan rajzolnak, töltik a vázlatfüzetek lapjait. Jegyzetfüzeteikben félelmeik, kétségeik és humorérzékük fantasztikus lényekben, természetből vett részletekben, absztrakt formákkal teli oldalakban öltenek testet.

Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Elküldöm
Leiratkozásra bármikor van lehetőség
close-link