Beszéljünk a kültéri burkolatokról és a különböző burkolási lehetőségekről!
Kültér esetén más elvárásokat támasztunk a burkolatokkal szemben, hiszen nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a időjárás miatt: az eső, a fagy, a hó, a napsugárzás, illetve a nagy hőingadozás mind olyan tényezők, amik befolyásolják burkolatok élettartamát. Éppen ezért nagyon fontos a megfelelő anyagválasztás és a professzionális kivitelezés. A kültéri fagyálló kerámia padlóburkolat ideális választás, hiszen strapabíró, nagy kopásállósággal bír, megfelelő csúszásgátló felülettel van ellátva és a hőtágulási paraméterei is megfelelők. A műszaki tulajdonságai mellett széles dizájn kínálatból lehet válogatni.

Ragasztás

A hagyományos ragasztásos eljárás az egyik legnépszerűbb lerakási mód kültéri teraszok, medencék esetén. Ez az esztétikus módszer hosszú távú megoldást tud nyújtani, ha betartunk néhány rendkívül fontos szabályt a burkolás során. A kültéri burkolatnak megfelelő mértékű lejtést kell biztosítani, továbbá az alap vízszigeteléséről is gondoskodni kell, erre általában bitumenes vízszigetelő lemezt szoktak alkalmazni. A tektonikus talajmozgások és a hőtágulási tényezők miatt az aljzaton mozgási (dilatációs) hézagot szükséges kialakítani. A csemperagasztó és a fuga kiválasztásakor is ügyeljünk arra, hogy flexibilis, fagyálló anyagokat válasszunk.

A kültéri gres padlóburkolatok között vannak 2 cm vastagságú darabok is, melyek nem igényelnek ragasztást. Ezeket helyezhetjük fűre, kavics- vagy homokágyra is, illetve speciális kültéri talpaknak köszönhetően kialakithatunk velük álpadló rendszereket is.

Kavicságy

Nagyobb területek burkolásához a kavicságyra történő lerakás ideális kültéri burkolás lehet. Ennél a lerakási módnál legalább 10 cm mély ágyazatot szükséges készíteni a talajban (nedves, hideg klíma esetén érdemes ennél mélyebbet), illetve a leragasztott eljáráshoz hasonlóan szintén legalább 2%-os lejtést kell biztosítani a tócsák kialakulásának elkerülése érdekében. Közvetlenül a földdel érintkező rétegként egy alátét réteg lerakása javasolt (pl: geotextil), erre kerül egy 4-8 mm átmérőjű kavics vagy murva réteg, majd ezt követi egy finomszemcsés (2-5 mm) murva réteg. Ez kitölti az alsó kavicsréteg réseit és könnyebb a felület elegyengetése. A burkolat legalább 2 mm-es illeszkedésekkel helyezhető le, melyhez érdemes fugakereszteket alkalmazni. Végezetül a fugák kitöltése nagyon finom homokkal, vagy polimer bázisú homokkal történik. Különleges hatás érhető el, ha nagyobb fugákat hagyunk, melyet kaviccsal töltünk ki. 

Fű- vagy homokágy

Kerti tipegők, utak kialakítására tökéletesen alkalmas a fű- vagy homokágy, mint kültéri burkolat lerakási mód. Fűbe helyezett 2 cm vastag gres burkolatok lerakása történhet közvetlenül a fűre vagy aládolgozással. Aládolgozás esetén szintén kavics vagy homok kerül közvetlenül a burkolat alá, növelve ezáltal a stabilitását. A burkolat alatti területen eltávolítjuk a füvet és nagyjából 5 cm mélyen 4-8 mm átmérőjű kaviccsal vagy homokkal töltjük fel. Mindkét esetben 4-5 cm távolságot érdemes hagyni a burkolatok között. 

Talpak

Igazán korszerű, időtálló és esztétikus megoldást tudnak nyújtani a kültéri talpak, melyek segítségével a kültéri 2 cm-es gres burkolatokból álpadló hozható létre. 

A POINT BUDAPEST kizárólagos partnere a Buzon. A fröccsöntéssel készített polipropilén talpak kifejezetten tartósak és minden időjárási nehézségnek ellenállnak. A gyártó 30 éves termékgaranciát vállal. Az alumínium sínes rendszer az alap tappancsos rendszer továbbfejlesztett változata, ahol a burkolat egy 2,4 méter hosszú alumíniumból készített sínre fekszik fel. Ez a megoldás a piacon elérhető legstabilabb és legjobb alátámasztást biztosítja a teraszok és lapostetők építésénél. Nagy előnye, hogy bármilyen méretű kerámia lapot le lehet rá fektetni, akár feles vagy negyedes eltolással is, illetve képes a hőszigetelés minimális mozgásának lecsökkentésére. 

A Buzon termékek között megtalálható az U-PH5 szintező tárcsa, mely kifejezetten fontos eleme mindkét rendszernek. Ennek segítségével lehet a lejtésben lévő teraszokra kerülő gres lapokat szintbe hozni és elérni a megálmodott vízszintes járófelületet.

Az álpadló rendszer lényege, hogy nyitott fugákat alakít ki, melynek segítségével a burkolatra hulló csapadék könnyen és gyorsan tud távozni a teraszról. Előnyei közé tartozik még, hogy az elfolyó csapadékot egy lefolyó és tároló segítségével egyszerűen lehet gyűjteni későbbi felhasználásra (pl.:kert locsolása). A nyitott fugáknak köszönhetően a járólapok télen nem fagynak fel, így akár évtizedekig meg tudják őrizni eredeti állapotukat.

Mindkét talprendszer könnyedén bontható, tehát, ha a terasz megépítését követő években a tulajdonos új, más méretű vagy formájú burkolatot szeretne lerakni, akkor gond nélkül felhasználhatja a korábban telepített talpakat és kiegészítőket.

A talpak segítségével kialakíthatók szökőkutak, medence körüli alátámasztások, lapostetők, teraszok, lépcsők, egészen minimális magasságtól kezdve akár az 1 méteres emelési magasságig is.

Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Elküldöm
Leiratkozásra bármikor van lehetőség
close-link