Jean Prouvé mérnök, tervező és ˝konstruktőr˝ volt, akinek szerkezeti

megközelítései döntő hatással voltak a háború közötti és utáni

modernizmus bútortervezésére. Úttörője volt a sorozatgyártásnak és az ipari építészetnek,

előregyártott és moduláris elemek alkalmazásával. Az 1980-as években tett párizsi látogatása során Rolf Fehlbaum, a Vitra ma már nyugalmazott elnöke megvásárolta a régi, 1954-es Jean Prouvé Antony Chair-t. Ezt az eseményt tekinthetjük a Vitra Design Múzeumban jelenleg megtalálható Prouvé gyűjtemény első lépésének. 

A Prouvé családdal szorosan együttműködve, a közösen kiválasztott Prouvé-terveket

végül 2002-ben kezdték sorozatgyártani azzal a céllal, hogy ezeket a fantasztikus, ám kissé elfeledett termékeket újra elérhetővé tegyék szélesebb körben.2022 őszén a Vitra Jean Prouvé bútorainak palettáját kibővíti néhány eredeti Prouvé színnel: a meglévő mélyfekete opciókat vagyis a Japanese Red és Blanc Colombe (Ecru) színeket Gris Vermeer, Bleu Dynastie, Blé Vert és Bleu Marcoule, valamint Métal Brut változattal egészítette ki, így igen széles színpalettából lehet válogatni. 

Ezzel egyidejűleg a Vitra újra kiad négy Jean Prouvé tervet: az Abat-Jour Conique-t, mely egy kúp formájú lámpabúra, amit Prouvé fejlesztett ki 1947-ben a Potence fali lámpa változataként, két széket, a Tabouret N ° 307 és a Tabouret Métallique-ot, 

valamint a Rayonnage Mural falra szerelhető polcegységet. Utóbbit 1936-ban a metzi Ecole Nationale Professionelle számára tervezte többek között iskolák, egyetemek és kórházak számára.Abat-Jour Conique

Az 1940-es években Jean Prouvé a Potence fali lámpát saját nancy-i otthonába tervezte: egy egyszerű, hosszú rúdra erősített lámpatest, mely a fali függesztéknek köszönhetően szabadon forgatható. Az Abat-Jour Conique búrát hosszas tervezés és kísérletezés előzte meg, s végül 1947-ben megszületett az eredeti lámpatesthez illő, kúp formájú lámpabúra.Fauteuil Kangourou by Jean Prouve 1948

A Vitra idén Catherine Prouvéval, Jean Prouvé lányával együttműködve újból kiadta a legendás bútortervező egyik darabját, a Fauteuil Kangourou-t. A fotel természetes tölgyfa vázat párosít fém lábakkal és a Prouvé Bleu Marcoule feltűnő árnyalatával. A párnákat színben passzoló, lágy szövésű bouclé szövet borítja.

A Fauteuil Kangourou ebben a limitált kiadásban mindössze 150 darabban volt elérhető, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel a Vitra szeptemberben szintén limitált darabszámban újranyitja az értékesítést erre a modellre. Érdemes résen lenni!

Rayonnage Mural

A falra rögzített könyvespolcok gyakori elemei voltak a 20. század első felének belső tereiben. Jean Prouvé is tervezett számos különböző ilyen polcegységet, mint például a Rayonnage Mural (gyártó: Vitra) amely eredetileg 1936-ban készült az École Nationale Professionelle számára. A két függőleges fali tartó festett, hajlított fémlemez, melynek áramvonalas formája egy repülőgép vagy hajó formavilágára emlékeztet, s ez visszatérő eleme Prouvé munkáinak. A fali konzoloknak vízszintes réseiben helyezkednek el a tömörfa polcok. Együtt a két kontrasztos anyag praktikus tárolót alkot. 

A fa polcok választhatók világos vagy sötét tölgy színben, míg a fali konzolok többféle számos színben kérhetők az eredeti Prouvé palettáról. Tabouret Métallique

Az eredetileg 1936-ban Prouvé által tervezett Tabouret Metallique soha nem került sorozatgyártásba, egészen mostanáig, ugyanis a Vitra idén ezt a Prouvé darabot is kiadta. Eredetileg a Maison d’éducation surveillée de Saint-Maurice számára tervezett praktikus ülések teljes egészében hajlított fém lemezből készültek és az eredeti Prouvé szímpaletta árnyalataiban rendelhetők.

Tabouret N ° 307

Az 1950-es évek elején Jean Prouvé különféle alacsony székeket tervezett, melyeknek nevét különböző számokkal jelezte. A 307-es számú Tabouret egy traktor ülésére emlékeztet, valamint a szintén Prouvé által tervezett Aix-Marseille Egyetem egyik előadójának üléseire hasonlít. Eredetileg préselt alumínium lemezből tervezte, ma azonban a Vitra tömör tölgyfából gyártja az ülőfelületet. A kecses acélcső lábak és a tömörfa ülés csodálatos kontrasztot alkotnak együtt. A Tabouret N ° 307 két változatban kapható: világos tölgy ülőhellyel és Prouvé Blanc Colombe lábakkal vagy sötét tölgy üléssel és mély fekete lábakkal.

 

 

Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Elküldöm
Leiratkozásra bármikor van lehetőség
close-link