Egy felújítás során vagy egy új ingatlan belső tereinek tervezésekor számos dolgot kell mérlegelnünk, amelyek túlmutatnak a puszta esztétikum kérdésén. Belsőépítész és lakberendező partnereink most pár rendkívül hasznos tippel próbálják segíteni ezt a könnyűnek nem nevezhető döntési folyamatot a tökéletes végeredmény elérése érdekében. Tartsatok velünk és a Tervezői tippek sorozatunkkal!

Elsőként Pongrácz Ildikó enteriőrtervező osztja meg velünk pár hasznos tanácsát az egyes funkciójú terek és felületek burkolásával kapcsolatban.

 Padlófűtés esetén a kő vagy greslap a legpraktikusabb hővezetés és hőtartás szempontjából, de sokan nem szeretik ezeket az anyagokat az egyébként hideg tapintása miatt.

Ha parkettában gondolkodunk, akkor olyat érdemes választani, aminek ideális a hőáteresztő képessége, illetve amire a gyártó garanciát vállal. Fa padlóburkolat választásakor az ideális megoldás a rétegelt típusú parketta ragasztva történő burkolása.
Jó lehet még a vinyl padlóburkolat, mely megfelelő hővezetést biztosít.

 Esztétikum és praktikum szempontjából is a nagytáblás kőporcelán a legelőnyösebb választás konyhapult burkolására. Ezek a burkolatok könnyen tisztíthatók, nem szívják be az elszíneződést okozó szennyeződéseket, minimális (szinte láthatatlan) fugavastagsággal illeszthetők és magas hőálló tulajdonságokkal rendelkeznek. Érdemes azonban odafigyelni a kivitelezésnél az élek illesztésére, ugyanis a tökéletesen gérbevágott lapokat megfelelően összeillesztve kaphatunk csak igazán szép eredményt, ehhez pedig tapasztalt szakemberekre van szükség.

Ha a vékonyított kerámiaburkolatok mellett döntünk, a konyhapult feletti falszakaszt is burkolhatjuk könnyedén ugyanazzal a burkolattal, így megjelenésben is egységes lesz a végeredmény, valamint a tisztítás is lényegesen egyszerűbb lesz, hiszen így szinte a teljes felület fugamentes.

 Az épített (walk-in) zuhanyzó egy kedvelt fürdőszobai megoldás, de érdemes ezzel kapcsolatban néhány dologra odafigyelni és a tervezés során mérlegelni.

A fürdőszobai burkolat kiválasztásakor érdemes olyan burkolat kollekciót választani, amely több felületben is elérhető, úgy mint fényes, matt vagy struktúrált, így nem csak esztétikus, hanem biztonságos enteriőrt tudunk kialakítani. A javasolt csúszásállósági besorolása a fürdőszobai padlólapoknak az R10-es kategória, azonban épített zuhanyzó esetében az eggyel magasabb, R11-es besorolás az ajánlott, figyelembe véve hogy itt egy szappanos folyóvizes közegben állunk majd közvetlenül a lapokon.
Alternatívaként a mozaiklapok is megoldást jelenthetnek, mert ezen burkolattípus esetében a sűrű fuga biztosítja a csúszásmentességet.

Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Elküldöm
Leiratkozásra bármikor van lehetőség
close-link