Most a Studio FIFTI alapító tervezői, Paunoch Renáta és Paller Eszter oszt meg velünk pár fontos gondolatot, melyek segíthetnek burkolatválasztáskor felmerülő kérdések esetén. 

A burkolatok kiválasztásánál érdemes nem csak a mintadarabot kézbe venni a bemutatóteremben, hanem katalógusban és a weboldalon is megnézni, hogy hogyan fog kinézni nagy felületen, fugákkal, illetve belsőépítész segítségét kérni, aki látványterven meg tudja mutatni nekünk az összhatást a kész koncepcióval együtt. A mintákat mindig vigyük ki a bemutatóteremből az utcára, hogy meg tudjuk nézni nappali/természetes fényben. Azt se felejtsük el, hogy minden felület máshogy néz ki vízszintesen, illetve függőlegesen, ezért a leendő felhasználási felületnek megfelelő irányban is nézzük meg a burkolatokat.

Nem kell feltétlenül a teljes fürdőszobát padlótól plafonig leburkolni, elég csak a nagyobb vízterhelésnek kitett felületeken, a többi helyre pedig bátran tegyünk mosható-súrolható falfestést.

A “dekorálásnál” ne ragadjunk le a klasszikus díszcsíknál! Inkább gondolkodjunk teljes falfelületekben, tömegszerű kiemelésekben, mint pl. a geberit hátfal, a zuhany falak, a kád hátfal, stb. A síkváltásoknál legyen szín- és designváltás.

A csempézett falaknál nem lesz szükség lábazatra, de ha vannak festett falaink, oda szükséges a lábazat. Ezt lehet a padlóburkolatból is elkészíteni, vagy egy vízálló, ütésálló, poliuretán lábazatot is választhatunk, melyet egy kiválasztott színre festhetünk. Ez utóbbiban nem lesznek fugák, ezért sokkal elegánsabb megjelenést fog kelteni. A magassága jó, ha egységes a ház többi részén lévő szegőléccel.

Ha két színt szeretnénk alkalmazni a burkoláskor (például egy pepita mintás padlóburkolat), ügyeljünk arra, hogy egy termékcsalád színeit használjuk, nehogy méret és színárnyalat eltérések legyenek! A kisebb méretű (pl 30×30 cm-es) mázas csempék, nem élcsiszoltak, így ha a két külön típust kombinálunk, akkor nem biztos, hogy méretben azonosak lesznek, így a fuga nem fog futni.

Amikor burkolatot választunk, gondoljunk arra, hogy milyen hosszú időre tervezzük az adott teret. Ha most kell nagyon frissnek tűnnie (pl. egy üzlethelyiségben, vagy kiadandó lakásban), akkor bátran válasszuk a most divatos irányzatokat. Ha pedig az otthonunkat tervezzük éppen, és hosszú távban gondolkodunk, akkor gondoljunk az időtállóságra. Mi az, amiről 10 év múlva sem fogjuk azt gondolni, hogy “jajj, ez túl 2022-es évek!”

Ha egyenetlen felületű, 3D vagy fózolt csempét választunk, számítsunk arra, hogy amikor egyenes felülettel találkozik (ami lehet egy élvédő vagy egy pozitív sarok), akkor ott kiéleződik ez a tulajdonság, és nem lesz szép. Ezért vagy ne válasszunk 3D csempét, vagy csak faltól falig felületen alkalmazzuk, vagy fogadjuk el ezt az apró kellemetlenséget.

Járólap választásakor nézzük meg a csúszásmentességi számát, ami egy R betűvel kezdődő kód, 9 és 12 közötti számokkal. A 9-es a sima felület általános felhasználásra (lakás, iroda, iskola, stb.), a 10-es számút rakhatjuk fürdőszobába. Az R11-es besorolású burkolatok épített zuhanyzók, fedetlen teraszok és medence körüli területek során alkalmazott lapok, ahol még fontosabb a jobb tapadás biztosítása. Ezen érték felett már csak lakossági szinten nem alkalmazott besorolások vannak, amiket például mosodákban, húsfeldolgozó üzemekben, ipari konyhákban használnak. Ezeket kerüljük otthoni felhasználásnál, mert nehéz is takarítani őket. Járólapokat már számos felülettel lehet kapni, ilyen például a matt és fényes mellett a soft, smooth, satin felületek, melyek úgymond “félcsiszolt”, selyemfényű, de nem csillogó/tükröződő felületek.

Épített zuhanynál különösen figyeljünk a csúszásmentességre. Sok terméknek van fokozottan csúszásmentes vagy kiselemes verziója. Ha olyan nagy alakú terméket választunk, aminek nincs ilyen, akkor érdemes a zuhanyzóban a fürdőszoba többi részén használt nagyelemes burkolatot vékony csíkokra vágatni vízvágóval, pl. 10 cm széles csíkokra. Így a sűrű fugák megakadályozzák a csúszást.

Burkolat választáskor nagyon fontos a fugákat is jól megválasztani. A fuga színe illeszkedjen a burkolathoz. A katalógusokban gyakran olyan fugákkal mutatják be a csempét, amiket egyedi színkeveréssel hoztak létre, de kereskedelmi forgalomban nem kapható fugák. A bemutatóteremben kérjünk mindig fugamintát, vagy vigyünk magunkkal egyet. A fugák elszíneződhetnek, ha epoxi fugát választunk, ezt el tudjuk kerülni.

Szintén fontos kiegészítők az élzárók. A pozitív sarkoknál szükség lesz rá. Amikor csak lehet, kerüljük az élzárók használatát, és inkább beszéljük meg a burkolóval, hogy a burkolatot a pozitív sarkoknál vágja gérbe. Ez csak vastagabb lapoknál működik, ezért vékonyabb lapok esetében használjunk inkább szögletes, fém élzárót. A lehető legjobb megoldás, ha teljesen elkerüljük a pozitív sarkokat, például csak faltól falig burkolunk egy adott burkolólappal.

Ha falfülkéket csinálunk (például zuhanyzókban a tisztálkodószerek tárolására), azokat inkább akril lapokkal burkoljuk belülről. Ezeket a burkolatokat az asztalos szokta elkészíteni, de hasznos, ha előre elkérjük tőle az akril lapokat, így a síkokat hozzá tudja igazítani burkolás közben. A falfülke méretét és helyét a kiválasztott burkolat- és fugaméretekhez igazítsuk.

A geberit tartályok vízszintes lezárásánál ugyanígy inkább egyedi asztalos elemket alkalmazzunk. Ezzel elkerülhetjük az élzárók használatát. Inkább egy akril lappal vagy egy festett, vízálló MDF lappal zárjuk le vízszintesen a Geberit tartályok tetejét, amit kb. 0,5 cm-rel túllógatunk a tartály burkolt síkján.

Ha egy helyiségben többféle burkolatot használunk, nagyon vigyázzunk, hogy egy síkban legyenek akár falról, akár padlóról van szó. A padlón jó, ha nem kell a szintkülönbséget egy “bumfordi” burkolatváltó profillal áthidalni. Ehhez előre kell tudni minden burkolat vastagságát, és aljzatot már eleve úgy kérni a kivitelezőtől, hogy a burkolt szintek egy magasságban legyenek. Ha a hidegburkolat nem leragasztott burkolattal találkozik, hanem mondjuk laminált padlóval, ami kicsit mozog, akkor olyan burkolatváltó profilt használjunk, ami lehetőleg szögletes, dilatációs lehetőséget ad, és rátakar a “mozgó” burkolatra.

Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Elküldöm
Leiratkozásra bármikor van lehetőség
close-link