A múlt század legendás darabja a Panton chair, melyet a névadó Verner Panton dán tervező álmodott meg 1959-ben. Ez a különleges bútordarab ismerős lehet filmekből, 20. századi reklámokból (például Kate Moss pózolt vele egy 1995-ös Vogue címlapon) és megannyi modernista stílusú étteremből, bárból. A forma – különlegességének köszönhetően – olyan meghatározó lett, hogy a 60-as, 70-es években hazánkban is találkozhattunk vele várótermekben, metró megállókban és szabadtéri strandokon. 

A Verner Panton által megalkotott Panton szék a bútortervezés történetének egy igazi klasszikusa, melyet sorozatgyártásra fejlesztettek ki. Panton a modern technológiák megszállottja volt, munkásságát a folyamatos kísérletezés jellemezte a különböző anyagokkal és gyártási folyamatokkal. Ennek eredményeként a Panton Chair szakított a korábbi gyártástechnológiával és üvegszövetet használtak az előállításához. Érdekesség még, hogy az ihletet néhány egymásba tett vödör adta. A kényelmét a konzolos szerkezet, az antropomorf forma és az enyhén rugalmas anyag kombinációja adja. 

A szék megjelenése óta számos gyártástechnológiai módosításon esett át, ám eredeti formájában, fényes és matt felületben azóta is gyártja a Vitra.
Idén tavasszal egy limitált kollekcióval is jelentkezik a gyártó, érdemes figyelni oldalainkat! 🙂 

Hírlevél
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Elküldöm
Leiratkozásra bármikor van lehetőség
close-link